Tradenomista kauppatieteiden maisteriksi
Kuusi vuotta sitten, kun valmistuin ylioppilaaksi, kauppatieteet oli ensimmäinen hakukohteeni. Tuolloin yliopiston ovet eivät kuitenkaan auenneet. Olin harmissani, mutta lähdin opiskelemaan amkiin tradenomiksi.
Amk-opintojen aikana tein päätöksen, että haluan jatkaa valmistumisen jälkeen opiskelemaan yliopistoon. Niinpä tein ihan hitosti hommia, että pääsisin opiskelemaan suoraan kauppiksen maisterivaiheeseen. Korkealle asetetut tavoitteet vaativat välillä hyvää stressinsietokykyä, mutta onneksi kova työskentely palkittiin. Valmistuin tradenomiksi keväällä 2018 ja muutama kuukausi tämän jälkeen tiesin unelmastani tulevan totta!
Kauppakorkeakoulun vaatimukset
Kauppatiteiden maisterivaiheeseen pääseminen erillishaussa vaati korkeaa motivaatiota. Maisterihaussa opiskelijat valittiin opiskelemaan yliopistoon arvioimalla heidän soveltuminen opintoihin. Yksi tärkeimmistä kriteereistä oli hakijan aiempi opintotausta sekä opinnoissa menestyminen. Näin ollen amk-opinnot tuli suorittaa hyvällä menestyksellä koko opintojen ajan. Lisäksi yhteishaussa pyydettiin kirjoittamaan motivaatiokirje, jossa hakija sai kertoa itsestään ja perustella, miksi hänet tulisi valita opiskelemaan hakemaansa maisteritutkintoon. Kirjoitin oman motivaatiokirjeeni Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun. Kirjeessä perustelin, miksi minut tulisi valita markkinoinnin maisteriohjelmaan ja mitä annettavaa minulla olisi kyseiseen tutkintoon. Hakemukseen oli mahdollista liittää myös CV.
Valintakriteerit vaihtelevat kuitenkin jonkin verran yliopistojen sekä koulutusohjelmien kesken. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa markkinoinnin maisteritutkinnossa valinta on hakijan osalta kaksivaiheinen. Valinta sisältää tutkinto-ohjelmaan hakemisen ja hakemuksen pisteytyksen lisäksi haastattelun. Haastattelussa arvioidaan hakijan alakohtaista osaamista, motivaatiota, uratavoitteita sekä viestintätaitoja. Tämän jälkeen lopulliset opiskelijavalinnat tehdään laskemalla yhteen hakemuksen ja haastattelun pisteet.
Ennen yliopistoon menemistä, minua jännitti todella paljon. Eniten jännitti, saanko kavereita ja miten selviän englanninkielisistä opinnoista. Rehellisesti sanottuna en ollut kovin hyvä englannissa lukiossa, eikä kielitaitoni ehtinyt parantua erityisesti amk-opintojen aikana. Englanninkieliseen maisteritutkintoon vaadittiin suoritettavaksi alemmassa korkeakoulututkinnossa englanninkielisiä opintoja 20 opintopisteen verran. Vaihtoehtoisesti opiskelijan oli mahdollista tehdä kielitesti, jolla osoittaa kielitaitonsa. Minä suoritin amk:n aikana 20 opintopistettä opintoja englanniksi, mutta harmillisesti tämä ei ollut riittävä määrä kielitaidon huomattavaan kehittymiseen. Onneksi tilanne muuttui nopeasti maisteriopintojen aikana.
Yksi parhaimmista päätöksistä
Nyt peräpeiliin katsoessa voin sanoa, että kauppatieteiden maisteriksi opiskelu on ollut yksi elämäni parhaimmista päätöksistä! Tapasin mahtavia ihmisiä. Sain kavereita ja ennen kaikkea ihania ystäviä. Huomasin osaamiseni olevan hyvällä tasolla. Sain itsevarmuutta ja kasvoin ihmisenä. Kansainvälisen koulutusohjelman myötä myös kielitaitoni parani huomattavasti. Tein jopa gradun vapaaehtoisesti enkuksi.
Jos sinulla on joku tavoite tai unelma, jonka haluat toteuttaa, älä luovuta vaikkei se onnistuisikaan ensimmäisellä kerralla. Usko itseesi ja löydä sopiva reitti unelman toteuttamiseen. Vain lopputulos ratkaisee. 😊
2 thoughts on “Tradenomista kauppatieteiden maisteriksi”
Hei,
Minkälaisella todistuksella pääsit sisään? Ka ja lopputyö?
Terveisin opiskeleva tradenomi, jota kiinnostaa maisteri opinnot.
Moikka,
Keskiarvo oli 4.2 luokkaa ja lopputyöstä sain 5. Jos yliopiston hakuprosessiin sisältyy motivaatiokirje, kannattaa siihen panostaa paljon. Motivaatiokirjeellä voi olla suuri merkitys.
Tsemppiä opintoihin!
-Tiia-